You are here

DOCTOR HONORIS CAUSA - Prof.Dr.Ing. Frede Blaabjerg

Date: 

09.01.2017 - 10:30

Place: 

Universitatea Politehnica Timisoara

Body: 

Senatul Universităţii Politehnica Timişoara s-a reunit în data de 9.01.2017 în şedinţă festivă, în vederea decernării titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA  domnului Prof.Dr.Ing. Frede Blaabjerg,  de la Universitatea Aalborg din Danemarca.

Profesorul Frede Blaabjerg s-a născut în anul 1963 în Danemarca şi a devenit doctor inginer în electronica de putere la Universitatea din Aalborg, Danemarca în 1995, unde astăzi este profesor plin, după ce a fost decanul Facultăţii de Inginerie, ştiinţă şi medicină în perioada 2006-2013 şi directorul Şcolii internaţionale de Doctorat a Universităţii din anul 2005.

A publicat în calitate de autor/coautor peste 1000 de lucrări ştiinţifice 380 (800) la reviste (conferinţe) în Web of Science şi a editat 4 cărţi în electronica de putere.

Urmare a acestei activităţi prodigiase a primit 17 premii IEEE şi are + 14500 de citări în Web of Science (h index 56), + 47000 în Google Scholar (h index 104).

A ţinut peste 500 de prelegeri tehnice pe plan naţional şi internaţional. În plus, în calitate de IEEE Distinguished Lecturer la două societăţi (PELS şi IAS), a susţinut 45 de prelegeri pe 4 continente,  cu peste 3000 de participanţi în total.

Urmare a contribuţiei excepţionale la introducerea energiei eoliene în Danemarca, profesorul Frede Blaabjerg a obţinut Premiul de cercetare naţională (o persoană pe an) ”Villum Jahn Rasmussen” (750000 euro) în 2014 şi a devenit Fellow IEEE în 2003.

Activitatea de cercetare ştiinţifică ce-l plasează între primii 10 contribuitori în electronica de putere a fost dublată de:

  • Conducerea Şcolii internaţionale de doctorat la Aalborg University din 2005;  el însuşi a condus până acum 70 de teze de doctorat;
  • Reforma Facultăţilor de inginerie, ştiinţa şi medicina la Aalborg University (2006-2013); astăzi Aalborg University are studenţi din peste 60 de ţări (avea puţin studenţi străini în 2006);
  • Triplarea numărului de pagini (cu ridicarea nivelului calităţii) a primei Reviste de Electronică de Putere (IEEE Transactions on PE) când a condus-o timp de 7 ani, până în 2015;
  • Efortul în organismele naţionale daneze de simulare/reglementare a cercetării ştiinţifice, practic din 2000 până astăzi;
  • Contribuţia ca vicepreşedinte al IEEE-PELS din 2015;
  • Calitatea de vicepreşedinte al Academiei Daneze de Ştiinţe Tehnice, din 2015.

 

Menţionăm, aici, cu deosebită satisfacţie, colaborarea Domnului Profesor Frede Blaabjerg neîntreruptă, din 1997, prin Academicianul Ion Boldea şi colaboratorii săi mai tineri, cu Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică. Practic toţi cei 23 de doctoranzi ai Academicianului Ion Boldea au avut cel puţin un stagiu de 3 luni la Aalborg University. Au rezultat numeroase articole ştiinţifice comune la conferinţe internaţionale şi la cele mai prestigioase reviste IEEE, au fost făcute periodic donaţii de echipamente de electronică de putere spre UPT iar Profesorul Blaabjerg însuşi a avut două vizite la UPT. Împreună cu Academicianul Ion Boldea organizează din 1997 cursuri intensive anuale pentru doctoranzi la Aalborg University.

Menţionăm, în finalul acestei scurte prezentări modestia, cinstea, omenia şi generozitatea Profesorului Frede Blaabjerg, vizibile de nenumărate ori în colaborarea de aproape 20 de ani cu UPT, Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică.

Având în vedere activitatea ştiinţifică, didactică şi managerială extraordinară pe plan mondial şi colaborarea de aproape 20 de ani, cu contribuţii esenţiale la dezvoltarea UPT, Senatul UPT a decis acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Profesorului Frede Blaabjerg, de la Universitatea Aalborg din Danemarca.

Tags: